SinOPSIS

Fikret Varupa bio bi potpuno običan šesnaestogodišnjak iz Sarajeva da mu se nije desio nevjerovatan peh i nesreća. Na dženazi svog oca, tradicionalnoj muslimanskoj sahrani, on saznaje da njegov otac duguje novac Hamidu, čovjeku kojeg on ni ne poznaje. Dug je velik i Hamid ne želi da dug ode u grob. Tako dug automatski prelazi sa oca na sina.
Budući da je u Bosni ovakav način traženja duga, na dženazi, smatran krajnje ponižavajućim i gotovo nikada se ne primjenjuje, kompletna Fikretova porodica postaje predmetom ismijavanja.
Fikret, praktično još dijete, je odlučan da "otkupi dušu svog oca". U želji da vrati očev dug, sačuva ponos i osigura ocu halal - oprost, on upada u stvarni svijet Sarajeva, svijet kojim vladaju poslijeratni haos, bijeda i siromaštvo. Time postaje idealna meta za dva korumpirana policajca koji žele da mu "pomognu" - oni mu podmeću kidnapovanu djevojku...

rediteljski stav

Ja pripadam generaciji sinova kojoj je generacija njihovih očeva u nasljedstvo ostavila samo razrušene gradove, propale principe i haos uništenog društva. Generacije sinova su postale taoci loših odluka iz prošlosti.

Ovaj film govori o trenutku kada mi sinovi trebamo odlučiti da li da ispravljamo greške očeve ili da im jednostavno kažemo odjebite.
Ja sam za ovo drugo.

Engleski naslov:

SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY

Francuski naslov:

L'ETÉ DANS LA VALLÉE D'OR

Format: 35mm - 1:1,85

Brzina: 24 frs

Ton: Dolby SRD

Trajanje: 104 min.

početna film ekipa produkcija press galerija trailer muzika
 
 

Refresh Production

REFRESH Production BiH
Fildebroc S.A. France
Clubdeal Ltd, UK

Optimized for 800x600 screen resolution.
Best viewed in Microsoft Internet Explorer 6.
To view trailer you need QuickTime plugin.

Get QuickTime
Get QuickTime

Web hosting

Europronet